ספרים

לפניכם רשימת ספרים שעוסקים במוות, בדרכים השונות להיפרד מהחיים, במפגש בין האדם החולה לבין הצוות המטפל, בהתמודדות עם קשת הרגשות המתעוררים כשמישהו יקר לנו חולה במחלה סופנית, במציאת משמעות ברגעי מצוקה קשים, בהסתכלות על המחלה כהזדמנות לצמיחה ולהתעוררות רוחנית ובזכות הבחירה מתי לסיים את חיינו. הספרים שנכתבו על ידי אנשים שחלו במחלה מסכנת חיים, מעבר לסיפורם האישי והנוגע, בעיני אלו הם ספרי הדרכה כיצד לנהוג עם אדם שחולה במחלה מסכנת חיים.

 

אהבה גדולה... חיוך גדול... דמעה גדולה – יפה מרום

זהו סיפורה של יפה מרום, אשר בשנת 2002 אובחנה אצלה מחלת ה-ALS. בספרה סוקרת יפה את חייה טרם אובחנה אצלה המחלה, וכפי שהם היום - בנוכחות המחלה בחייה.
יפה כתבה בספרה: "אני יפה, חולה ב-ALS , ולא ALS שיש לו אותי - יפה, תלוי מי מחליט. רק אני המחליטה. הבחירה בחיים ובכל היפה והטוב שבהם מאיטה את קצב המחלה".
את יפה הכרתי דרך מערך המתנדבים של פורום רונן פורת ז"ל. זכיתי בחברה יקרה שממנה אני לומדת עוד ועוד.

 

 

 

 

 

אם רק נאמין – מיץ' אלבום
Have a Little Faith – Mitch Albom

מיץ' אלבום עושה זאת שוב. רב הקהילה מבקש ממיץ' לכתוב עליו הספד. מיץ' שתמיד העריץ את הרב, חש שאינו ראוי למשימה. הוא מחליט דרך החזרה לעולם האמונה להכיר את הרב. בו בזמן מתוודה מיץ' לכומר השחור, שהיה בעבר אסיר ומכור לסמים, ועתה מסייע לחסרי בית בכנסייה.
מיץ' נע בין העולמות של הרב ושל הכומר, השחור והלבן, המבוסס והעני, היהודי והנוצרי. הוא מגלה תוך כדי מסעו את הדמיון בין שני העולמות. הספר נוגע בחשיבות האמונה בחיים, במשמעות החיים, באובדן אמונה ובמציאתה מחדש, לאן אנו פונים בתקופות קשות.

 

 

 

 

 

 

בבית עם אלוהים – ניל דונאלד וולש
Home with God – Neale Donald Walsch

מאז ומעולם נושא המוות ריתק את האנושות. מה קורה כאשר החיים כאן מסתיימים? האם אלוהים יהיה שם כדי לקדם את פנינו בברכה? האם יגיע יום הדין? האם נדע מה קורה אחרי שנמות? האם משהו יקרה בכלל?
בספר "בבית עם אלוהים", מקיים ניל דונאלד וולש דו-שיח מעמיק ואישי עם אלוהים, בו מתגלה תהליך, שבאמצעותו על כל בני האדם לסיים את חייהם בכדור הארץ ולפתוח בחיים חדשים בממלכת האל, שאליה כולם שבים בסופו של דבר, יהיו אשר יהיו מעשיהם הארציים.

 

 

 

 

 

 

בינת השכווי, מאת אביגדור דגן

 

הספר הינו דיאלוג בין רופא כפרי זקן והתרנגול פדרו, בו מסכם את חייו שעברו עליו לצד החולשות האנושיות, מחלות, המוות והחיים.  ספר שמשדר אופטימיות ומעלה דיונים בשאלת החיים ותכליתם. הספר נוגע באותם נושאים שכולנו חולקים, אך לא עוצרים לרגע לשאול ולבחון את משמעותם.

 

 

 

 

 

 

 

בסוף יבוא מלאך – רונן פורת ואילן יצחייק

הספר הזה קרוב לליבי במיוחד בשל העובדה, שאני מתנדבת לעזור לחולי ALS מזה שמונה שנים. את רונן הכרתי דרך היומן האופטימי ודרך העשייה של פורום המתנדבים שלו .
רונן אובחן כלוקה במחלת ה- ALS בגיל 30. הוא כתב את 'מחובר לחיים – יומן מחלה אופטימי, שפורסמה ב-ynet ויצרה הדים רבים. הספר כתוב בהומור ובראיה מפוקחת ובריאה על החיים.
בפרק 42 כותב רונן: "הכול מותר למי שמתקדם אל סופו. מחלה סופנית מעניקה הזדמנות לפרידה מסודרת, למשאלה אחרונה, ואף שתמיד קיימת האופציה להפסיק את זה, אני מפציר בכם אחים שלי – לעולם, לעולם-לעולם, אל תוותרו."

 

 

 

ברכות סבי – דר' רחל נעמי רמן

כמי שבחייה המקצועיים מטפלת במחלות כרוניות וסופניות ופוגשת מדי יום במצוקות העצומות של החיים, וכן כמי שמתמודדת עם מחלה כרונית ומתישה בעצמה, מביאה רמן את הסיפורים מתוך המקרים שהיא פוגשת, וכן מחוכמתו של סבה, שהיה רב אורתודוקסי ונפטר כשהיא הייתה בת 7. הסיפורים מובאים בפשטות וברגישות הנוגעת בלב ובנפש.

 

 

 

 

 

 

 

 

גם זה יעבור – גיא תבורי ומיכל שטראוס תבורי

 

 

 

 

 

 

ההרצאה האחרונה - רנדי פאוש
The Last Lecture by Randy Paush

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הכוכב של סבתא - יובל אטד
הספר מציע שילוב של אמירת אמת כואבת לילד עם סיפור ילדי שמתרגם את האמת לשפת הילד, ועשוי להציע דרכי התמודדות שמקלות על עמידה מול אובדן של בן משפחה, אדם אהוב או אפילו בעל חיים.
http://www.savtastar.co.il/

 

 

 

המוות חשוב לחיים – דר' אליזבת קובלר-רוס
Death is of Vital Importance - Elisabeth Kubler-Ross, M.D

במצבים בהם מרבית האנשים לא יודעים מה לומר, קובלר-רוס מדברת בגובה העיניים עם אנשים הנוטים למות, ילדים ומבוגרים כאחד. בספר היא מביאה את סיפורה ואת הדרך שעברה בפשטות ובהומור. בעיניי זהו ספר "חובה" בכל בית.

 

 

 

 

 

 

 

 

הרשו לי לדבר איתכם על מוות – בארי לונג
May I Speak to you of Death? – Barry Long

הספר מכיל שיחות אודות המוות. הוא מהווה מדריך לאנשים הנוטים למות וכן לבני משפחתם. הוא מכיל בתוכו כלים כיצד להתמודד עם האהובים וכיצד להרפות מהם ולשחררם לדרכם האחרונה. זהו ספר על חיים ועל אהבה.

 

 

 

 

 

 

 

השמיים של סבא – גילה רונאל
 

הספר מתאר ברגישות ובגובה העיניים של ילד את השיח שבין הורים לילדיהם סביב נושא האובדן ומוות של אדם יקר ואהוב במשפחה.
(מומלץ גם למבוגרים).

 

 

 

 

 

ובחרת בחיים – דר' רחמים מלמד-כהן

דר' רחמים מלמד-כהן חולה במחלת ניוון שרירים חשוכת מרפא - ALS. את הספר הזה כתב כשהוא משותק וכשהוא מחובר למכונת הנשמה. רחמים, איש יקר, חכם ובעל חוש הומור מפותח, מעביר את המחשבות ואת העצות שלו לשיפור איכות החיים בצורה פשוטה ומלאה הומור. זכיתי לפגוש את רחמים מספר פעמים במסגרת התנדבותי עם אנשים החולים במחלת ALS.

 

 

 

 

 

 

 

 

חוכמה משולחן המטבח – דר' רחל נעמי רמן

אוסף של סיפורים מקסימים המלמדים על כוח החיים, על ריפוי, על שיפוט, על חירות, על פתיחת הלב, על דבקות בחיים ועל עזרה לאחרים. דר' רמן מספרת את הסיפורים מנקודת מבט של החולה, של יועצת ושל מי שאספה במשך השנים את הסיפורים מסביב לשולחן של חולים סופניים.
יש באוסף סיפורים של עוצמה, של שייכות ושל מסירות. סיפורים נוגעים, מרגשים וכתובים בפשטות.

 

 

 

 

 

 

 

 

חיים בצל המוות – אליזבת קובלר-רוס
Living with Death and Dying – Elisabeth Kubler-Ross

בספרה "חיים בצל המוות" עוסקת קובלר-רוס בבדידות של הנוטים למות וכן בזו של אלו המטפלים/מלווים אותם. הספר עוסק בקושי לדבר על המוות המתקרב, בפחד מפרידה צפויה, בסערת הרגשות, בהסתגרות ובריחוק, כמו כן במצוקה הנפשית של חולים סופניים ושל משפחותיהם. חלק נרחב מהספר מוקדש למותם של ילדים ולקושי של ההורים כאשר הם נאלצים להתמודד עם המוות הצפוי של ילדם.

 

 

 

 

 

 

 

ימי שלישי עם מורי – מיץ' אלבום
Tuesday with Morrie – Mitch Albom

מיץ' אלבום הוא כתב ספורט העסוק מעל הראש. הוא כותב טור יומי בעיתון, מנחה בטלוויזיה וברדיו ומזניח את חייו האישיים. חייו סובבים סביב מטוסים וסביב בתי מלון בלוויית מחשבו האישי ובלוויית הטלפון הנייד.
בעת זפזוף בין ערוצי הטלוויזיה מבחין מיץ' בפנים מוכרות. היה זה מורי שוורץ (ג'ק למון), המרצה האהוב שלו מהאוניברסיטה. מורי התראיין וסיפר על כך שהוא גוסס ממחלת ה- ALS.
מוריי מחליט להפוך את המוות שלו לפרויקט על מנת להביא תועלת לאחרים, ומחליט לחיות את שארית חייו כפי שהוא רוצה: בכבוד, באומץ ובהומור.
בעצת חברתו מחליט מיץ' לנסוע לבקר את מורי בביתו שבבוסטון. הביקור הופך להיות ביקור שבועי, בימי שלישי, בו מעביר מוריי את הקורס האחרון שלו, שנושאו - משמעות החיים. מערכת היחסים הנרקמת בין השניים מאלצת את מיץ' להתעמת עם כל מה שניסה להדחיק בעבר, ובכך משנה את דרך חשיבתו ואת חייו.

 

 

 

 

כוחו של הרגע הזה – אקהרט טול
The Power of Now – Eckhart Toll

בספרו מסביר אקהרט טול את חשיבותה ואת כוחה של הנוכחות ברגע הזה. כשאנו מונעים על ידי הסתכלות על העבר ואל העתיד, אנו מפספסים את כוחו של הרגע הנוכחי. הארה היא החיבור לאחדות של היקום. הוויה - כל מה שקיים בחיים מעבר לצורה. כאב - כל חיפוש אחרי דברים חיצוניים מוביל לכאב. פחד- הוא הפחד של האגו למות, ולכן כשאנו מזדהים עם התודעה, אנו חווים פחד. כשאנו מזדהים עם הגוף, אנו פוחדים לאבד אותו. כשאנו מזדהים עם דעה, אנו פוחדים לאבד אותה, לטעות, למות. זמן - זמן הוא אשליה. מה שקיים עבורנו הוא הרגע הזה.

 

 

 

 

 

 

להביט בשמש – ארווין יאלום
Staring at the Sun – Irvin D. Yalom

בגיל 75 הבין ארווין יאלום, שגם הוא לא יחמוק, ו"ביום מן הימים, בעתיד הלא רחוק מאוד, ימות בעצמו". ההכרה המאכזבת הולידה את "המבט בשמש, המביא תיאורי מקרה פסיכולוגיים בלוויית תובנות פילוסופיות" . "מבט ישיר אל המוות", מסביר יאלום, "לא זו בלבד שהוא מפיג אימה, אלא הוא הופך את החיים למרגשים יותר, למוערכים יותר, לחיוניים יותר".

 

 

 

 

 

 

 

מוות רך מאוד – סימון דה בובואר
Une mort tres douce - Simone de Beauvoir

הסופרת מספרת באומץ וברגישות על התמודדותה מול המוות המתקרב של אמה, כאשר היא נוגעת במערכת היחסים המורכבת ביניהן. היא משתפת את הקוראים בתיאורים מפורטים על מצבים שונים מחיי אמה המאושפזת בבית החולים. המפגש של הסופרת עם מחלתה ועם מותה של אמה מביא רגעים של חמלה ואף של יופי ושל עוצמה בדרך נוגעת ללב, כמו גם הקושי בפרידה של הורה ובמיוחד בפרידה של הבת מן האם.

 

 

 

 

 

 

 

מותו וחייו של צ'רלי סנט קלאוד – בן שרווד

הספר עוסק בקשר, הקיים בין שני אחים כאשר אחד מהם נפטר - על המסירות בין אחים, על מציאת אהבה במקום בלתי צפוי וכמובן על העולם שמעבר. ספר מרתק הנוגע בנושא של אובדן, של כאב, של געגוע.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מי מת? – סטיבן לוין
Who Dies? – Stephan Levine

סטפן לוין הוא משורר וסופר מתרגל מדיטציה בודהיסטית. בשיתוף פעולה עם אשתו הוא משרת אנשים העומדים אל מול פני המוות. המסר שסטיבן לוין מביא בספרו, הוא שאם נדע לראות את החיים כהזדמנות לחקור את הטבע האמיתי שלנו, בבוא העת נדע לעבור מן העולם בשלווה.

 

 

 

 

 

 

 

ספר המתים והחיים הטיבטי – סוגיאל רינפוצ'ה
The Tibetian Book of Living and Dying – Sogyal Rinpoche

סוגיאל רינפוצ'ה מציג לעולם המערבי בדרך ברורה ובהירה את תמצית הבודהיזם הטיבטי. הספר מכיל בתוכו פרק נרחב על הכנה למוות מההיבט הבודהיסטי.

 

 

 

 

 

 

 

 

רק הפחד מת – בארי לונג
Only Fear Dies – Barry Long

בשפה פשוטה וישירה מוביל בארי לונג את הקורא דרך עצמו אל מקום שמעבר למילים, לרעיונות או לדמיון.
אלו אינם מאמרים פילוסופיים מופשטים. לאנרגיה הטמונה בדפים אלו יש העוצמה לשנות חיים, ובארי לונג מראה לקורא בבירור כיצד לעשות זאת.

 

 

 

 

 

 

 

שומרת אחותי – ג'ודי פיקולט
My Sister's Keeper – Jodi Picoult

אנה היא ילדה בת 13, שהוריה הביאו אותה לעולם באמצעות הפריה מלאכותית, כדי שתהיה תורמת אידיאלית לאחותה קייט החולה בלוקמיה. מאז שנולדה, עברה אנה הליכים רפואיים לטובת הישרדותה של קייט. לאחר שמערכת גופה של אחותה קייט קורסת, והיא זקוקה להשתלת כליה - מגופה של אנה, פונה אנה לעורך דין במטרה לתבוע את הוריה, לאפשר לעצמה להחליט מה לעשות עם גופה ולהבין מי היא מעבר ל"שומרת אחותה". פנייתה של אנה לעורך הדין גוררת את כל המשפחה לסחרחורת של עימותים ושל חשבון נפש סביב השאלה "מהי, למעשה, טובת הילד".

 

 

 

 

 

 

Forgive for Good – Dr. Fred Laskin
בספרו מביא דר' לסקין סיפורים, וכן מדריך את הקורא כיצד ניתן לסלוח לתמיד. אחד הספרים החשובים שקראתי מימיי, ואני ממליצה עליו בחום. לצערי, הוא טרם תורגם לעברית.

 

 

 

 

 

 

 

 

On Death and Dying – Elisabeth Kubler-Ross

בספרה מביאה קובלר-רוס את חמשת השלבים של התמודדות עם המוות: הכחשה ובדידות, כעס, משא ומתן, דיכאון, קבלה והשלמה. הספר כתוב בפשטות, בגובה העיניים ומכיל בתוכו סיפורים מתוך ניסיונה העשיר .